• Historie

  Emancipatie en vrouwenkiesrecht speelden een belangrijke rol in de tijd kort na de eerste wereldoorlog. Sport als vrijetijdsbesteding, ook voor vrouwen, kwam binnen de mogelijkheden van iedereen. Dat zag ook J. van Egmond: op 1 maart 1920 stuurde hij een rondschrijven naar alle kantoren in Den Haag teneinde te komen tot het oprichten van een sportvereniging voor kantoorbedienden. Dat viel in goede aarde en al op 1 april van dat jaar werd in cafe Noord-Brabant de "Haagse Kantoorbedienden Sportvereniging Die Haghe" geboren, een multisportclub, waarvan uiteindelijk alleen de korfbaltak is overgebleven. Later werd het een club voor iedereen, "Korfbal Vereniging Die Haghe".

  Er werd gespeeld op een terrein aan de Gaslaan, gevolgd in 1921 bij Meer en Bos, in 1929 weer aan de Gaslaan, in 1935 aan de Escamplaan en vanaf 1956 aan de Baambruggestraat.

  Waar in de begintijd de accommodatie bestond uit een houten keet, o.a. als kleedgelegenheid met een gordijn als afscheiding tussen dames en heren, spelen we nu op een prachtig complex met kunstgrasveld, modern clubhuis "Ballevue" en royale kleedgelegenheden.

  In de moeilijke oorlogsjaren was Die Haghe voor de leden belangrijk bij het onderhouden van de contacten en hulp aan elkaar, waarbij het wekelijkse clubblad een belangrijke rol speelde.

  Er werd wel beweerd dat Die Haghe een ontspanningsclub was, de sportieve prestaties waren gematigd, daar kwam na 1955 verandering in. Presteren kwam voorop, over de hele linie werden prima resultaten behaald en vele teams promoveerden. Het eerste team speelde jaren in de hoogste klasse, was rond de eeuwwisseling vaak landskampioen en werd in het magische jaar 2000 veld- en zaalkampioen van Nederland en van Europa.

  Naast het sportieve is er veel aandacht voor ontspanning. Het succesvolle jeugdkamp in de zomervakantie kennen we al tientallen jaren en in ons royale clubhuis zijn er allerlei activiteiten voor de diverse leeftijdsgroepen.