• Dagboek wereldreizigers Die Haghe Kamp (deel 1)
  • Zaterdag was het eindelijk zover. De start van een Wereldreis.

    In de bus kregen alle kinderen hun paspoort en vlogen we met de bus naar Hellendoorn. De 3 stewardessen (Jolanda, Eva en Tessa) gaven aan de hand van de instructies purser Naomi vluchtinstructies. Na een uur of tweeënhalf landen we in Hellendoorn in het kamphuis De Bosrand. Daar aangekomen hoorden de kinderen als eerste de slaapkamerindeling. Gelukkig had iedereen een leuke kamer. In de middag gingen we het brandoefeningspel doen. De kinderen volgden in groepjes een route die door middel van een rode draad is uitgezet door het kampgebouw en veld. De groepjes liepen in een polonaise (een toeristenbus) door het kamphuis. Ze gingen een reis maken door Nederland. Bij de nooduitgangen hingen enveloppen. Ze moesten dan de envelop pakken die hoorde bij hun toegewezen stad. Als ze alle enveloppen gevonden hadden, dan moesten ze terug naar de startplek en een puzzel maken. Het groepje dat dit het snelste heeft gedaan heeft gewonnen. Na een echte Hollandse maaltijd (soep met een broodje worst) gingen we in de avond het bos in. Eerst de pupillen. Zij moesten een code kraken. De groepjes moesten via een bepaalde volgorde de verschillende posten zoeken. Hier kregen zij een aanwijzing. Via deze aanwijzingen kon je een puzzel oplossen en vervolgens de code van de kunstroof kraken. De aspiranten deden de jacht op de Hollandse meesters. In het bos waren een aantal musea. In ieder museum was een schilderij van een Hollandse meester. De kinderen zagen deze schilderijen door een breaklight. De groepjes moesten in de juiste volgorde de schilderijen verzamelen. In het bos liepen ook Kunstdieven. En dat is niet zo fijn. Want zij kunnen deze schilderijen weer afpakken. Gelukkig was er ook een vervalser in het bos. Hier kon je met je groepje een nieuw exemplaar van het schilderij krijgen. Je moest hiervoor wel betalen met een gouden dukaat. 

  • De volgende dag moesten de kinderen eerst langs de douane. We kwamen toen aan in Zuid Amerika. In de ochtend deden de pupillen levend memorie en de aspiranten deden levend kwartet. In de middag deden de pupillen en aspiranten samen in het bos het douanespel. De hele groep werd verdeeld in 2 groepen. De groepen staan elk aan een kant van het bos. Ze moesten briefjes met verschillende bedragen naar de overkant smokkelen. Elke groep bestaat uit douaniers en smokkelaars. De smokkelaars brengen het geld naar de overkant. De douaniers proberen het geld van de smokkelaar van het andere team af te pakken. De douaniers hebben 30 seconden om het geld te vinden. Als de smokkelaar het geld kwijt is, dan kan hij/zij weer opnieuw beginnen. Ook moest je met smokkelen goed op de scherpschutters letten. Zij lagen in een afgebakend gebied met een waterpistool. En als je hierdoor geraakt werd, dan moest je ook het geld afgeven. Er waren supermooie verstopplekken er werk heel veel geld gesmokkeld. Team Servais had uiteindelijk het meeste geld overgebracht. ’s Avond deden we met alle kinderen Os pontos ganhando jogo. De groep werd verdeeld in verschillende teams. Elk team moest opdrachten doen en als zij dit goed deden voor de leiding, dan kregen zij hiervoor punten. Zij moesten allemaal leuke opdrachten doen. Een aantal oudste aspirantenmannen hebben er in ieder geval mooie gladde benen aan overgehouden.

    ’s Nachts vlogen we naar de andere kant van de Wereld om ’s ochtends aan te komen in Oceanië. Met het paspoort op zak kwam iedereen weer door de douane. Vandaag deden we de olympische down under spelen. De 4 groepjes moesten eerst een HAKA verzinnen. Daarna deden 2 teams 4-vakken mono korfbal en 2 teams softbal. In de middag werden er watergames gedaan. Vanavond staat op het menu aardappels (geschild door de aspiranten) en een heerlijke gehaktbal van Dungelmann.

    Voor foto’s kunt u kijken op facebook - groep Die Haghe kamp (https://www.facebook.com/groups/422246394481284)